Na naših spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi.

Agrikultura 2

 

Ime projekta: Mladinska izmenjava Agrikultura 2

Obdobje trajanja: Od 1. 5. 2020  do 28. 2. 2022

Mladinska izmenjava: predvidoma poleti 2021

Financer: Erasmus+

Projektni partnerji: Ljudska univerza Ormož, Associazione culturale Eufemia (Italija), Be  International (Češka republika) in Institute for Promotion and Certification of Agri-food Products (Grčija).

Ciljna skupina: mladi med 18 in 29 let

Povzetek projekta: 

V projektu mladinske izmenjave Agrikultura 2 bodo udeleženci imeli možnost spoznati navdihujoče zgodbe in uspešne poslovne prakse s področij sodobnega kmetovanja, slišati strokovnjake različnih s temo povezanih področij, pridobiti pomembno znanje, ki jim bo olajšalo načrtovati lastno in edinstveno poslovno pot na področju kmetovanja, turizma, trženja ali naravovarstva v domačem okolju. 

Sodelovale bodo štiri organizacije iz različnih držav: Ljudska univerza Ormož, enota Mladinski center Ormož kot prijaviteljica in gostiteljica izmenjave ter organizacije iz Italije, Grčije in Češke. Vsak partner bo na izmenjavo pripeljal skupino 4 mladih v starostni skupini od 18 do 29 let in enega mladinskega voditelja (nad 18 let).

Opis projekta:

Z mladinsko izmenjavo bomo mladim približali sodobne trende kmetovanja, ki se obrača k sonaravnemu, trajnostnemu, ekološkemu načinu mišljenja in delovanja, hkrati pa uporablja najmodernejše tehnološke in digitalne pridobitve tako v kmetovanju kot v poslovanju, promociji, marketingu. Mlade bomo seznanili z najsodobnejšimi trendi s področij kmetovanja, kmečkega turizma, poslovnega načrtovanja in naravovarstva, jih opremili s potrebnimi znanji, veščinami, idejami in motivacijo za razvoj individualne poslovne poti v domačem okolju. 

S predstavitvami lokalnih primerov pozitivnih praks, s predavanji strokovnjakov, z izkustvenimi delavnicami, z delavnicami izdelave poslovnih načrtov, z razglabljanjem o problemih brezposelnosti mladih s poudarkom na reševanju težav v novih trendih kmetovanja bodo mladi pridobili nova znanja, veščine in ideje. S projektom mladinske mednarodne izmenjave Agrikultura 2 bodo udeleženci spoznali poklic in poslanstvo sodobnih kmetov, zeliščarjev, vinarjev ... in z njimi povezanih promotorjev, tržnikov, turističnih delavcev, razbili usidrane stereotipe o kmetovanju, razširili svoj pogled ter tako povečali svoje izobraževalne ali samo-zaposlitvene možnosti. V druženju s strokovnjaki in z mladimi podjetniki s področij agrikulture, z naravovarstveniki, promotorji lokalnega turizma  ter v spoznavanju lokalnih dobrih praks sonaravnega kmetovanja, ki se dopolnjuje s turistično ponudbo, promocijo, marketingom in moderno zeleno okoljevarstveno miselnostjo, bodo spoznali priložnosti za razvoj novega življenjskega sloga in samozaposlitve. 

Z izmenjavo različnih mnenj, izkušenj in idej, v medkulturnem, neformalnem in priložnostnem učenju, bodo mladi krepili čut za sprejemanje drugih in drugačnih, za kritično presojanje in argumentirano razmišljanje. 

Mladi bodo dobili priložnost razmišljati izven dosedanjih okvirjev o možnostih reševanja problema brezposelnosti na področju kmetovanja, tudi če to pomeni selitev iz urbanih mest v ruralna okolja, kar do sedaj ni bil trend razmišljanja, saj mladi iščejo priložnosti v večjih mestih in na tujem, domača zemlja pa ostaja neizkoriščen potencial.

 

Glavne projektne aktivnosti: Predhodni pripravljalni sestanek in mladinska izmenjava 

Nazaj

Ljudska univerza Ormož
Vrazova ulica 12
2270 Ormož

Telefon: 02 741 55 00
Mobitel: 070 766 976
E-pošta: lu-ormoz@guest.arnes.si

Uradne ure
ponedeljek-petek: 8.00 - 12.00
sreda: 15.00 - 17.00